jueves, 5 de diciembre de 2013


VISITA A OLESA, AMB LA "RUTA DE L'OLI D'OLESA"


El dilluns, Gastronomia Activa va ser convidada, juntament a altres representants del món gastronòmic a assistir a una jornada gastronòmica centrada en el món de l'oli d'oliva a Olesa. 

Olesa va mostrar, en un matí, el millor de la seva cultura i la seva gastronomia a la “Ruta de l´oli d’Olesa”

La jornada va estar plena d'activitats, i vem visitar el Nucli Antic d’Olesa explicat per l’historiador olesà Xavier Rota, el Molí de l’Oli en ple funcionament amb el procés explicat pels pagesos d’Olesa, una visita a la vinya de la Família Gibert per conèixer l’origen del nostre Oli i per tastar-lo, una visita guiada al Teatre de La Passió i una mostra gastronòmica al Mercat Municipal a càrrec de diferents restauradors d’Olesa. 
D’aquesta manera vam transcórrer un matí molt especial per la cultura i la gastronomia olesana.
L’Ajuntament d’Olesa i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat van organitzar el què s’ha anomenat “La Ruta de l’Oli”, una visita a Olesa d’una trentena de representants de mitjans de comunicació (bloggers, portals d’Internet especialitzats en gastronomia i turisme i agències). I al capdavant de la delegació, la Consellera del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, Maria Miranda, i l’Alcalde d’Olesa, Salvador Prat.
Ha estat precisament una jornada programada conjuntament per ambdues institucions amb la voluntat de potenciar i fomentar el producte autòcton de la comarca, en aquest cas d’Olesa. Precisament la consellera ha destacat que trobades com les d’avui “serveixen per destacar les moltes potencialitats turístiques que tenen els municipis del Baix Llobregat, en aquest cas Olesa de Montserrat”.
Aquesta és , precisament, una de les fites de l’Alcalde, Salvador Prat, que considera que “Olesa té un gran potencial cultural, gastronòmic i paisatgístic que cal potenciar i ensenyar”. Un potencial del que l’Oli, a nivell gastronòmic, “n’és el seu màxim exponent, però no l’únic”.

Avui doncs, es començava a fer camí cap a la projecció externa d’Olesa i es feina de la mà del Consell Comarcal, encarregat precisament de promocionar els productes autòctons dels  municipis del Baix Llobregat.
La Consellera Maria Miranda ha destacat, precisament, que malgrat la feina que ja s’ha fet de promoció de la comarca a nivell turístic, “encara queda molta feina per fer”, sobretot per trencar amb la imatge que el Baix Llobregat és una comarca eminentment industrial.
De fet, la consellera ha remarcat que el Baix Llobregat és la segona destinació turística de la província de Barcelona i  ha explicat que, arran la crisi, un dels sectors que millor està aguantant és el del turisme, “un turisme que té moltes branques a explotar, com ara el turisme gastronòmic”, amb molt potencial a la zona nord del Baix Llobregat.


La batejada com a “Ruta de l’oli d’Olesa”, ha estat una activitat organitzada per l’Ajuntament, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat i la Fundació Agrícola Olesana i ha comptat amb la col•laboració de La Passió, l’Arrel Acció Cultural, el Mercat Municipal, els productors artesanals  de vi, Jaume Canals, i de Cervesa, M. Àngel Arrufat, i diversos restauradors com Olea, Cal Tallón i el Cafè del Centre.


La jornada ha començat a les 9 del matí amb la trobada dels assistents al Porxo de Santa Oliva, on han estat rebuts per l’alcalde d’Olesa, Salvador Prat. Des d’aquí, s’ha fet una breu visita guiada pel Nucli Antic, que ha anat a càrrec de l’historiador local i membre de l’Arrel Acció Cultural Xavier Rota, que ha conduït els assistents fins al Molí de l’Oli. Allà els membres de la Fundació Agrícola Olesana han pres el relleu a Xavi Rota i han apropat els assistents al procés d’elaboració de l’oli d’Olesa.
Des d’allà, els assistents a la jornada s’han desplaçat fins a una vinya olesana, on han fet una degustació de l’oli d’Olesa però també dels embotits, del pa i de la cervesa artesana que es fan al municipi. El recorregut, evidentment, ha passat també per La Passió, on s’ha fet una visita guiada al Teatre i s’ha tastat la “coca de La Passió”.
La jornada acaba al Mercat Municipal amb un tast de plats elaborats per diferents restaurants olesans amb oli d’Olesa i productes de casa.

Tots els assistents han valorat molt positivament la trobada, tant les entitats i restauradors locals, que aposten perquè es tornin a repetir trobades semblants, com els mitjans, que sobretot han destacat la descoberta que ha suposat la varietat autòctona l’olivera Palomar i el característic procés de recollida i premsat de l’oli, i elaboració de l’oli.

Una jornada preciosa que repetirem tan aviat com ens sigui possible!

No hay comentarios:

Publicar un comentario